De Watervogels

N.B. Dit zijn nog foto’s uit Zuidermeer. Inmiddels zijn de dieren en wij verhuisd naar Zuidbroek, Groningen.

De Oudhollandse Kuifeenden

Eerst kwamen de Oudhollandse Kuifeenden, gewoon omdat ze zo mooi zijn. Het ras bestaat al honderden jaren, ze zijn al geschilderd door d’Hondecoeter rond 1650 (ga maar eens naar het Mauritshuis in Den Haag, daar hangt een prachtig schilderij met deze eenden).  Helaas heeft dit ras te maken met een lethaalfactor door de grote kuiven. Wanneer de kuiven te groot worden, ontstaat een te grote opening in de schedel van de dieren, waardoor de kuikens afsterven in het ei, of ernstig epilepsie kunnen hebben, waardoor ze bijvoorbeeld in een vijver kunnen verdrinken. Wij zijn dan ook zeer voorzichtig met het fokken en paren geen ouderdieren met grote kuiven aan elkaar.


De Dwergkuifeendjes

In 2017 kwam Terror Gijs bij ons wonen. Helaas toen al op leeftijd en een vrouwtje was er voor hem niet te vinden. Hij hield manmoedig stand tussen de andere eenden en wij waren onder de indruk van zijn vriendelijke en slimme aard. Na de verhuizing naar Groningen zijn we ons verder gaan verdiepen in dit leuke ras, dat in Nederland vrijwel uitgestorven is. Voor Gijs hebben we een wit kwakervrouwtje gevonden en inmiddels hebben we ook 11 dwergjes overgenomen van een stoppende fokker. We gaan in 2021 met 5 foktoompjes aan de gang. Ik ben benieuwd!  De combi dwergkuifeend x kwaker is nodig vanwege de lethaalfactor, zie boven bij de kuifeenden. Inmiddels zijn er 2 kuikens geboren uit broedeieren uit Friesland, waarmee we dit jaar ook verder kunnen. Wordt vervolgd.

 

 

Terror Gijs

Terror Gijs

 

 

De Romaanse Kuifganzen

We hadden eigenlijk teveel gras voor de geiten, dus waren we op zoek naar goede grasmaaiers, liefst niet op diesel! Schapen waren geen optie omdat die dezelfde ziekten kunnen krijgen als de geiten, zodoende kwamen we op ganzen. Na veel boeken te hebben gelezen hebben we uit Engeland 2 koppels Romaanse kuifganzen gehaald, een prachtig ras: niet te groot, waaks maar niet agressief en zeer, zeer zeldzaam. Deze rassen zijn voor de commercie niet interessant en dus dreigen ze te verdwijnen. Nu ruim 15 jaar later is er nog 1 vrouwtje over, die erg oud is maar nog vrolijk meehobbelt met de andere ganzen.

Links en meest rechts Romaanse kuifganzen, in het midden de Sebastopols

 

De Sebastopolganzen

 

Nog zo’n prachtig en zeldzaam ras: de Sebastopol– of krulveergans, ontstaan in de Balkan, en voorzien van lange krulveren die tot op de grond hangen. Voor dit ras is een schone en grote weide met behoorlijke zwemgelegenheid een vereiste. De lange veren hebben in het paar– en broedseizoen wel te lijden, maar na de zomerrui zien ze er fantastisch uit. Ook het karakter van deze ganzen is erg prettig, zoals alle ganzen zijn ze slim en absoluut niet agressief.

De ganzen zijn inmiddels op leeftijd, we fokken er niet meer mee. Ze leggen nog wel eieren, die zijn prima voor omeletten en muffins! In Groningen hebben de ganzen weliswaar meer weides maar een mindere kwaliteit gras, dus voorlopig fokken we inderdaad geen ganzen. Als er onverhoopt een stel overlijden dan zullen we met de Sebastopols waarschijnlijk nog wel een paar kuikens uitbroeden. Omdat ze zo mooi zijn… Maar: ze kunnen 50 jaar oud worden, en ik ben geen piepkuiken meer, dus…. wel even over nadenken voordat de broedmachine aangaat.

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.