De Watervogels

De Oudhollandse Kuifeenden

Eerst kwamen de Oudhollandse Kuifeenden, gewoon omdat ze zo mooi zijn. Het ras bestaat al honderden jaren, ze zijn al geschilderd door d’Hondecoeter rond 1650 (ga maar eens naar het Mauritshuis in Den Haag, daar hangt een prachtig schilderij met deze eenden).  Helaas heeft dit ras te maken met een lethaalfactor door de grote kuiven. Wanneer de kuiven te groot worden, ontstaat een te grote opening in de schedel van de dieren, waardoor de kuikens afsterven in het ei, of ernstig epilepsie kunnen hebben, waardoor ze bijvoorbeeld in een vijver kunnen verdrinken. Wij zijn dan ook zeer voorzichtig met het fokken en paren geen ouderdieren met grote kuiven aan elkaar.


De Indische loopeenden

Toen we ook in de gaten hadden wat een goede vliegenvangers  de eenden waren hebben we ook een koppeltje Indische loopeenden kunnen krijgen. Een heel apart soort, niet te vergelijken met de Europese rassen met een sterk kudde-verband.  Onbedoeld is ook een kruising van de beide rassen ontstaan en daarmee gaan wij verder om in de toekomst ook Bali-eenden te fokken.

 

De Romaanse Kuifganzen

We hadden eigenlijk teveel gras voor de geiten, dus waren we op zoek naar goede grasmaaiers, liefst niet op diesel! Schapen waren geen optie omdat die dezelfde ziekten kunnen krijgen als de geiten, zodoende kwamen we op ganzen. Na veel boeken te hebben gelezen hebben we uit Engeland 2 koppels Romaanse kuifganzen gehaald, een prachtig ras: niet te groot, waaks maar niet agressief en zeer, zeer zeldzaam. Deze rassen zijn voor de commercie niet interessant en dus dreigen ze te verdwijnen.

Links en meest rechts Romaanse kuifganzen, in het midden de Sebastopols

 

De Sebastopolganzen

 

Nog zo’n prachtig en zeldzaam ras: de Sebastopol– of krulveergans, ontstaan in de Balkan, en voorzien van lange krulveren die tot op de grond hangen. Voor dit ras is een schone en grote weide met behoorlijke zwemgelegenheid een vereiste. De lange veren hebben in het paar– en broedseizoen wel te lijden, maar na de zomerrui zien ze er fantastisch uit. Ook het karakter van deze ganzen is erg prettig, zoals alle ganzen zijn ze slim en absoluut niet agressief.

De ganzen zijn inmiddels op leeftijd, we fokken er niet meer mee. Ze leggen nog wel eieren, die zijn prima voor omeletten en muffins!

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.