NIEUWS

VAN BOVEN NAAR ONDER HET LAATSTE NIEUWS:

Mei 2021

Wat een kou en veel nattigheid dit voorjaar. De kippen en eenden zijn van slag: dan weer warm, zetten ze de “legknop” aan, dan weer ijzig met storm en zetten ze de “legknop” uit. Ze hebben gelijk. Inmiddels toch een paar eitjes in de broedmachine en onder de eend. Heel benieuwd naar de uitkomst, het is echt heel moeilijk dit jaar.

In de bongerd zijn nog 2 bedden gemaakt voor plukbloemen. De Pecan-boompjes leven nog, ondanks een periode van heftige vorst.

 

Oktober 2020:

De familie dwergkuifeend is uitgebreid, nog maar een paar dieren met kuif maar hopelijk volgend jaar beter! De Pecan boompjes, in het voorjaar eindelijk in de volle grond gezet, zijn goed tot redelijk aangeslagen maar de winters moeten wel zacht blijven voor deze ex-Californische zaailingen… Zou ik ze kunnen enten op een winterharde walnoot-onderstam? De kikkers zijn zo happy met de vijvers die we hebben gegraven, de sloten staan droog, alweer.

 

Februari 2020:

Een half jaar verder en jemig, wat is er veel gebeurd. De kas is eind oktober vorig jaar afgemaakt en het resultaat mag er zijn: heerlijk groot, met een onverwarmd gedeelte voor de perzikachtigen en in de zomer tomaten, komkommers en meer van zulks en een warm gedeelte dat vorstvrij wordt gehouden dmv een kachel voor de citrussen, passievruchten en alle andere koukleumen.

koude kas

 

warme kas

warme kas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben in 2019 niet gefokt met het pluimvee vanwege alle drukte maar in 2020 gaan we proberen een paar dwergkuifeenden te fokken, natuurlijk een paar Araucana’s hopelijk ook in wit, naast het bekende zwart, en er staan kwartelavonturen op het programma. Misschien ook nog een paar kalkoentjes erbij, die jonkies zijn zo leuk! De eerste kippeneieren liggen in de broedmachine.

De dwergkuifeendfok is een gok: ze zijn min of meer uitgestorven in Nederland, erg moeilijk te fokken (vanwege een lethaalfactor door de kuif) en we hadden natuurlijk onze Terror Gijs, een woerdje maar geen idee hoe oud hij is. Stad en land afgezocht naar een eendje, niet te vinden en uiteindelijk een kwaker-eendje voor hem kunnen kopen (ook heel moeilijk: kennelijk worden die allemaal naar China verkocht!) Gijs is verrukt van z’n nieuwe vriendin maar of er nageslacht gaat komen?? Gelukkig hebben we nog een ijzer in het vuur: we krijgen waarschijnlijk uit Friesland wat broedeieren van dezelfde dwergkuif x kwaker-kruising, wat betekent dat we ook een bredere genetische basis hebben voor de fokkerij.

Terror Gijs

Terror Gijs

 

Gijs en Daantje

Gijs en Daantje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat er geen afrastering was liepen de vogels regelmatig de droge sloot door naar de buren en omdat we al hadden gehoord dat er kippen zijn verdwenen en er zich hier wel eens vossen marters ophouden hebben we om het achterterrein een stevig hekwerk laten zetten. Dat werkt prima: zelfs parelhoenders snappen het!

In de grote leegte van het omliggende erf hebben we diverse weitjes afgezet voor de eenden, ganzen en geiten en de rest van het land wordt voedselbos voor de natuur en een kleine boomgaard voor apart fruit zoals Nashi-peer,  moerbei, kersappeltjes, onze Swaluwhof-appel en de walnoten en – in de hoop dat ze het willen doen hier – pecannoten. Dat laatste is ook een gok, het zijn gezaaide exemplaren dus het kan nog wel wat jaartjes duren voor er ooit een noot aankomt. Maar de bomen zijn mooi…

walnoten

walnoten

 

start hekwerk

start hekwerk

 

 

 

 

 

 

 

Juli 2019:

Voor de geiten hebben we een tweede wei gemaakt, door de droogte was de eerste wei al snel wat kaalgevreten. Ook voor de dames en voor mij een beun gebouwd, dat melken op m’n knietjes was echt niks voor mij en Jasmijn vond het ook niet leuk. Nu gaat het veel beter. Ondertussen m’n elleboog gebroken, dat was lastig. De isolatie van de boerderij gaat voortvarend, het bouwen van de kas helaas niet, dat duurt allemaal erg lang. Ik ben niet geduldig en ik had natuurlijk gehoopt op wat oogst van lekkere tomaten, perziken en komkommers, dat gaat dit jaar waarschijnlijk niks worden. Jammer.

 

Mei 2019:

Pffff de verhuizing zit erop. Twee volle verhuiswagens, een zeecontainer en ongeveer 10 ritten heen en weer met gehuurde trucks en mijn trouwe Combootje later is alles nu in Zuidbroek gearriveerd. De boerderij wordt voortvarend aangepakt: het gebouw dateert uit 1791 en is niet geïsoleerd. Dat voel je ‘s avonds! Dus het krijgt een warme jas van eco-isolatiedekens, de schoorstenen worden hersteld en voor de dieren worden nieuwe hokken gemaakt en weides afgezet. We hebben grootse plannen, er komt een voedselbos voor de kalkoenen en wilde vogels, en we gaan proberen om een slingertuin aan te leggen, die hoort historisch bij het gebouw. Dit is de achterkant van de grote schuur met de paardenbak, waar wij weer wei van gaan maken. Mooie oude bomen staan er aan de voorkant, lindes en beuken waaronder 1 koninklijke rode beuk. We hebben al veel vogels gehoord, maar nog geen zwaluwen. Ze zitten wel in de  buurt, is mij verteld!

20180823_152812

 

nieuwe schoorstenen

 

 

 

 

 

 

 

Januari 2019:

Aan alle bezoekers van de site, alle klanten en iedereen die het wel en wee van ons bedrijf volgt: alle goeds voor dit nieuwe jaar. Voor ons wordt het een (in-)spannende en drukke tijd want we gaan verhuizen naar Groningen. Vandaag, 1 januari is het kerstspul opgeborgen en beginnen we met inpakken. We hebben er enorm veel zin in maar er moet ook enorm veel gebeuren. Gisteren heb ik de twee kippengroepen samengevoegd zodat we al 1 hok kunnen afbreken. Dat ging zonder slag of stoot, brave kipjes! Alvast een sneak preview waar we naar toe gaan: een kiekje van de geitenwei… Dat zegt niet veel maar we zijn er nu 3 keer geweest en hadden telkens geen tijd om foto’s te nemen of de batterij van mijn camera was leeg!                                                                                                     DSCF2836

DSCF2353

 

 

 

 

 

 

 

Augustus 2018:

In principe is alles rond, boerderij hier verkocht, boerderij in Groningen gekocht… Nu dus opruimen, opruimen en nog eens opruimen want in 20 jaar hebben we toch wel veel verzameld, gebouwd, afgebroken, geplaatst en verplaatst. En het bedrijf, alle beestjes, planten en nog veel meer gaat allemaal mee! Gelukkig hebben we nog even de tijd tot de lente van het volgend jaar. Ondertussen gaat het leven hier gewoon door met oogst van de appels, tomaten, pompoenen….

oogst augustus k

 

 

 

 

 

 

 

 

April 2018:

Lange tijd was het stil, maar we hebben zitten broeden op een ingewikkeld plan en nu is de kogel door de kerk: we gaan verhuizen naar Groningen. De logistiek van het verhuizen van geiten, vogels, planten en bomen bezorgt me nu al slapeloze nachten! Ik heb er wel heel veel zin in, we liepen hier toch wel tegen beperkingen aan voor het bedrijf. Spannend!

November 2017

Ons gekke bedrijf is op TV geweest… met een hoofdrol voor de Sebastopols en een duidelijk nawoord van de kalkoenen, die zijn nu BG-ers (Bekende Ganzen) en BK-ers, Bekende Kalkoenen.

DSCF2250

 

 

 

 

 

 

 

 

September 2017

De tijd vliegt voorbij! De kuikens, sommige beeldschoon, andere gewoontjes en 1 kind van de melkboer (met kuif, duidelijk een verkeerd ei geraapt) zijn al op weg naar volwassenheid, de eerste eitjes zijn zelfs al gelegd. Dit jaar voor het eerst aan eier-sexen gedaan en het werkt, in elk geval bij de eenden en de kalkoenen. Daar veel vrouwtjes! Bij de kippen moet ik nog beter selecteren. Leuk artikel van Jan Smit over onze Sebastopol ganzen, die we dit jaar weer eens gefokt hebben. Begin oktober mogen de jonkies opgehaald worden.

Sebastopols 2017

kuikens mei 17

 

 

 

 

 

 

 

 

Maart 2017

De Ronquieres zijn samengevoegd en dat ging volkomen pijnloos. Ze vinden elkaar leuk! De foktomen zijn samengesteld, dit jaar fok ik alleen met de Araucana’s. Er liggen al 20 eitjes in de broedmachine.

Alle Ronquieres bij elkaar

Alle Ronquieres bij elkaar

foktoom Araucana 1

foktoom Araucana 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Januari 2017

Nog steeds in de ban van de vogelgriep, het is hier in de waterrijke polders gevaarlijk dichtbij. Af en toe vinden we op onze wandeling dode ganzen of eenden in de sloot, dan komt het wel erg dichtbij. Bij ons gelukkig nog geen slachtoffers.

Ondertussen groeien de jonge kalkoenkuikens in  rap tempo op tot 2 mooie jonge kerels, nog anderhalve maand en dan mogen ze kennismaken met hun toekomstige eega’s.

Ronquieres kalkoen hermelijn hanen 2016

Ronquieres kalkoen hermelijn hanen 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

November 2016

Een kleine samenvatting van dit jaar tot nu toe:

De oogst: overvloedig; veel walnoten, appels, peren, snijbiet, tomaten, komkommers, perziken en nectarines. De tuinen: wild maar prachtig! Het onkruid: overweldigend, helaas. Mijn lieve vrijwilligster, Annelies, super!!!! Hoogtepunt: mijn geitenkaas is gebruikt voor de VIP-lunch op de Landbouwtentoonstelling Opmeer. De chef die de kaas kwam ophalen vond hem “ambachtelijk lekker, zo proef je ze niet meer”. Geweldig leuk! Dieptepunt: het overlijden van mijn lieveling Sheherazade. Ze had Marek, wat een rotziekte is dat toch.

Nog een hoogtepunt, om met een goed gevoel af te sluiten: we hebben nieuwe kalkoentjes van het prachtige ras Ronquières. Net zo leuk en gek als de Norfolks, maar wat zachter van karakter en zo beeldschoon getekend. Zie ook de Kalkoenen-pagina.

Eindelijk, Ronquières

Eindelijk, Ronquières

 

 

 

 

 

 

 

 

 

December 2015.

“We” zitten tegenwoordig op Facebook, zijn te vinden onder Natuurboerderij De Swaluwhof.

Ik wens iedereen een gezellig, gezond en diervriendelijk 2016.

 

November 2015.

Jeetje, wat is de tijd omgevlogen. De kuikentjes zijn al bijna allemaal naar hun nieuwe eigenaars verhuisd en doen het heel goed, altijd fijn om te horen! De eerste groep parelkuikens is nu groot genoeg om te verhuizen, dus mensen die ze besteld hebben: neem even contact op of kom ‘s middags even langs. Ze zijn erg braaf en eten uit mijn hand, dat is bijzonder voor deze toch nog tamelijk wilde vogels.

De kuifkuikens van Sheherazade zijn bijzonder goed gelukt en heel erg leuk. De foto zegt alles…

mooie kuifhen 2015

mooie kuifhen 2015

parels 1-8-15

parels 1-8-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

September 2015.

De werk voor de open dag op 6 september a.s. schiet lekker op, ondanks het absolute rotweer! Het is fris en ongelofelijk nat en we hebben iedere week wel onweer. De eerste jonge hennetjes zijn al besteld en worden een dezer dagen opgehaald. De andere ben ik voorzichtig aan het wennen aan een kooi, zodat ze zich mooi kunnen tonen bij de open dag. Annabel heeft, en dat vind ik knap, toch in ieder geval 3 parelkuikens uitgebroed met dat labiele en natte weer is dat een prestatie. Nog 2 eieren zijn aangepikt. Nu, 5 september zijn ze alle zes uit!

Let op: Tijdens de open dag is de boerderijwinkel gesloten.

Augustus 2015.

Te Koop: onze beeldige jonge hennetjes, Araucana kruisingen of volbloed, dus de ei-kleur wordt spannend, ze kunnen bruin, groen of blauw worden. Ook te koop vanwege inkrimping van de geiten: voerbak, drinkbakken, TL armaturen, alles voor zeer schappelijke prijzen.

We, de buurvrouw en ik, organiseren begin september weer een open dag met in de stal en op het erf een brocante-markt en de mogelijkheid om de tuinen en dieren te bekijken. Meer nieuws hierover volgt.

kuikens mei 15

 

 

 

 

 

 

 

Juli 2015.

Ik vrees dat het niet goed is gegaan met de winterkoninkjes. Er is helemaal geen activiteit meer in het nest. Jammer! Ik ga het nog niet weghalen want misschien keren de ouders nog terug voor een volgend broedsel. Inmiddels groeien alle kuikens als kool. De Araucana’s zijn mooi bont gekleurd, maar wat is het moeilijk om er toeven op te krijgen! Ik heb weer baardjes, geen toeven of maar 1 toef, en maar 1 kuiken met 2 nog niet eens geweldige, toeven. Hun karakters zijn gelukkig wel weer heel aardig en sociaal. De kuifkuikens daarentegen zijn heel goed gelukt! Prachtige kuiven, waar ze nog goed onderdoor kunnen kijken, en mooi van type en kleur, heel blij mee!

Kuifkuikens van Sheherazade

Kuifkuikens van Sheherazade

Kalkoentjes van juni

Kalkoentjes van juni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar ik niet blij mee ben zijn die legkippen: behoorlijk brutaal en als ze al leggen weet ik niet waar! Maar ik geloof dat ze helemaal niet leggen, zich buitengewoon amuseren met het opvreten van mijn rozen en frambozen en een geweldige tijd hebben zonder dat er iets aan ei-productie wordt gedaan. Ik moet maatregelen treffen, we zijn geen charitatieve instelling!

Juni 2015.

Vroeger was het hier al eind mei hooitijd – schrik niet, op onze kleine hooiakkertjes zitten geen grutto’s, kieviten of tureluren – want dan zat er nog eiwit in het gras en het wilde best groeien. Nu is het vaak koud en droog in mei, en kunnen we pas in juni maaien. Ik vind het toch altijd een hele klus, en met dat labiele weer best een gok om te bepalen wanneer we het doen, maar het is dit jaar erg goed gegaan, mooi droog weer en de trekker heeft het werk weer braaf gedaan! Blij dat het weer achter de rug is. Meteen dient zich een nieuwe klus aan, het kippenboetje wordt ook bekleed met damwand (hier ook geen onderhoud meer!) en we moeten hoognodig overal wieden, de brandnetels staan 2 meter hoog, en het fluitenkruid is uitgebloeid. Naast de zwaluwen die broeden boven de voergang is toch ook het winterkoninkje aan de gang, ze werken zich suf en vliegen af en aan met een snavel vol gekriebel!

Honger!!!!

Honger!!!!

winterkoning op weg naar de kleintjes

winterkoning op weg naar de kleintjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mei 2015. De fruitkooi stond na al die harde wind van de laatste tijd erg te wiebelen en de planken waar het net overheen was gespannen zijn verrot, dus dat hebben we aangepakt: nieuwe palen, nieuwe  planken (nou ja, het zijn de oude planken van de stal waarvan vaak de eindjes verrot waren maar de rest nog best te gebruiken viel) het gaas er weer tegenaan, net erover en het is weer prima! Ik moet het nog even dichtbreien, want de kersen  en aardbeien zijn al flink aan het groeien. De eerste zwaluwkuikens zijn er in zeker 4 nesten in de stal, er zitten er zoveel dat het niet bij te houden is! De oudste kipkuikens zijn al zo groot dat ze verhuisd zijn naar een kippen-appartement en de eerste kuifkuikens zijn er, helemaal prachtig!

zwaluwbaby's worden gevoerd

zwaluwbaby’s worden gevoerd

kuifkuiken

kuifkuiken

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is asperge-tijd! Heerlijk zijn ze en ik knip ze om ze dag. We hebben zoveel, dat ze ook in de verkoop gaan. De zwaluwen zijn al aan het broeden op zeker 5 locaties, en het wordt nu warm weer dus dat komt wel goed  met die kleintjes. Er zitten nog 3 hennen op eieren, waarvan 1 op kuifeendjes. Die waren niet goed bevrucht dus ik ben benieuwd of deze laatste batch meer bevruchte eieren heeft. Over een paar dagen zal ik ze schouwen.

April 2015.

Wat is het altijd druk in deze maanden! De tuin moet weer op z’n best (en dat lukt heel aardig met behulp van mijn geweldige tuinvrijwilligster, Lydia) de kuikens komen uit en groeien op, er moet uitgemest en schoongeschrobd, de lijst met klussen is oneindig. Ik heb besloten dat de gele narcissen uit de border moeten, ten faveure van de witte, die vind ik gewoon mooier, maar ik pot ze op voor de winkel. Ze zijn te schattig om op de composthoop te gooien.

narcissen te koop

narcissen te koop

japanse peer in bloei

japanse peer in bloei

 

 

 

 

 

 

 

 

In de bongerd bloeit de Japanse peer als eerste. Omdat de andere het zo goed doet heb ik er nog eentje bijgekocht. Ze hebben al vroeg vruchten die ik erg lekker vind, heel aromatisch en sappig, en zijn niet gevoelig voor ziekten als de perenpok, super! Pim, de kalkoenhaan die te koop stond, heeft een nieuwe plek gevonden in Groningen, ik denk dat hij echt goed terechtkomt en ben daar erg blij mee. Op Goede Vrijdag 3 april de eerste zwaluw terug in de stal. Ik wist eerst niet wat ik zag tijdens het melken, maar de gracieuze capriolen konden alleen maar van de zwaluw zijn. Heerlijk, dat ze weer terug komen. Er zit ook een winterkoninkje in de stal die een oud zwaluwnest heeft gekraakt. En maar zingen… Geweldig. Eerste paasdag zijn een zestal kuikens uitgekomen, met hele gekke kleurtjes, stipjes en streepjes. Benieuwd hoe dat er straks uit gaat zien. In de ochtend, voordat onze eenden en ganzen worden losgelaten, hebben de wilde watervogels vrij spel in de weilanden, En dan zie je opeens 8 bergeenden op het dak van de kapschuur, heel sociaal allemaal.

paaskuikens

paaskuikens

bergeenden op het dak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maart 2015.

Nu een betere foto van de kunstmoeder-met katwerend-slot. Het werkt super, de katten vinden het uitermate spannend maar kunnen niet meer bij de kuikens. De kuikens wennen aan gedoe in de buurt en zijn nu al minder schuw. Afgelopen vrijdag die grote stroomstoring: dat was even schrikken want naast deze kuikens onder de warmtelamp heb ik ook nog 2 broedmachines aan staan. De kuikens heb ik warm gehouden met kruiken,  het ei in de uitkomstmachine ook en de andere broedmachine ingepakt in schapenvachten. Het zag er niet uit, maar werkte wel, alles leeft nog! Met de nieuwe grietjes gaat het heel goed, ze zijn erg nieuwsgierig en lopen al lekker buiten. Ze zijn erg leuk, dat had ik niet verwacht.

anti-kat kunstmoeder

anti-kat kunstmoeder

 

 

 

 

 

 

 

 

De eerste kuikens zijn uit en jemig kriebel wat vinden de katten dat leuk! Al hoewel er bij de oude jongens ook flink chagrijn te bespeuren valt want vorig jaar konden ze nog wel eens een kuiken stelen dat is nu niet meer mogelijk aangezien de door mij gebouwde kunstmoeder een katwerend slot heeft! Omdat de vroege leg van mijn op leeftijd zijnde Noordermeerders wat tegenvalt heb ik de gok genomen om een stelletje echte legkippen aan te schaffen, ze komen uit Limburg dus moeten nog even wennen aan het Westfriese accent maar zodra ze mijn routine kennen mogen ze ook lekker naar buiten. Dan zijn het bofkontjes, vergeleken met hun zusters in bio-industrie…

kuikens veilig

kuikens, oh leuk!

legkip k

de nieuwe grietjes, Sussex en zwarte legkip

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook nog gebeurd afgelopen week: spektakel in de boomgaard toen de kerkuil werd weggejaagd door een kudde kauwen. Wij hebben al lang een vrij behoorlijke populatie kauwen – in het begin vond iedereen dat maar raar: ze vernielen je dak, stelen de eieren en maken erg veel troep, dat valt allemaal wel mee, maar wat ze wel doen is roofvogels uit de buurt houden en daar ben ik blij mee! Helaas was ik aan het zagen en heb er dus geen foto van kunnen maken. De uil was overigens niet erg onder de indruk want ik vind nog steeds bijna iedere dag een flinke uilenbal onder de kast. Het is nu 21 maart, de renovatie van de stal is achter de rug, de stal ziet er werkelijk piekfijn uit, de zooi is opgeruimd en nu gaan we ons richten op de lente! A.s. maandag komen de eerste kuikens uit, ik ben heel benieuwd. Ik heb  Araucana-eieren ingelegd en hoopte op eieren van Sheherazade, die in de foktoom met Kareltje Kuif zat (ze legt ook blauwgroene eieren, dus is ondanks haar Zijdehoen-looks toch grotendeels Araucana, wie had dat gedacht). Ze legt braaf maar de eieren zijn helaas niet bevrucht. Dus Kareltje is verhuisd naar de stal en een nogal felle Noordermeerder haan met klein kuifje is nu in haar foktoom geplaatst. Ze is wel broeds geworden (dus toch Zijdehoen!) maar ik hoop dat die nieuwe haan haar weer aanspoort om te gaan leggen. kalkoen haan na verbouwing een nieuwe stal

 

 

 

 

 

 

 

Mijn zeer fraaie Norfolk-black kalkoen haan Pim van vorig jaar moet weg! Hij valt zijn vader aan en aangezien hij groter is delft Pa dus het onderspit. Dat is niet de bedoeling. Hij staat dus nu te koop. Eventueel heb ik nog vriendin voor hem erbij. Februari 2015.

Het eerste grote project van dit jaar is van start gegaan: de verrotte wanden van de stal worden vervangen door damwand. Een giga-klus met flinke consequenties: enorm veel afvalhout dat uitgezocht moet worden overal liggen bouwspullen en het moet zo gebeuren dat de beestjes niet in de kou komen te zitten. De uilenkast moet anders worden opgehangen want die rust nu op de planken die vervangen gaan worden, het is een hele operatie! Het moest nu gebeuren omdat de tuin aan de wegkant nu nog in rust is en er relatief makkelijk kan worden gewerkt. In de winterse kaalheid heb ik nog wel twee Dahlia’s gevonden die ik heb vergeten uit de grond te halen vorig jaar. Gauw in de dars gezet en kijken of ze het nog willen doen. Het vriest  wel, maar nog niet meer dan -5 tot nu toe en de vorst  gaat dus ook niet niet heel diep de grond in. renovatie stal foktoom 4

 

 

 

 

 

 

 

Gelukkig zijn al aardig wat kippetjes weer aan de leg, ook in de foktomen. Voor de kuikfhoenders heb ik inmiddels een iets betere drinkbak gevonden, een kuikenbakje waar je een frisdrankflesje inschroeft. Toch hebben ze dan nog af en toe natte kuiven. En ik vermoed dat Sheherazade legt, maar dat doet ze wel vanaf de zitstok, dus die eieren zijn telkens kapot, heel niet handig. Ik heb  nu stukken isolatiewol onder de zitstok gelegd, hopelijk helpt dat. Ze heeft de connectie met het legnest nog niet gemaakt. Januari 2015. Zo, 2014 is weer voorbij gevlogen. Nu weer een frisse start met het samenstellen van de foktomen, 4 dit jaar. Ik hoop dat de oude Araucana-haan het nog wil doen, daar heb ik m’n twijfels over. Voor het eerst, om de kans van slagen te vergroten, foktoomvoer aangeschaft. En warempel in de week van januari begon hier en daar een hen te leggen! De kwartels legden al heel netjes maar de grote eieren werden zeer gemist in de keuken. Ondertussen zoek ik me suf naar een goede drinkbak voor kuifhoenders: alle “gewone” kippendrinkbakken (goed galgwoord) veroorzaken natte kledderkuiven, zelfs bij de hennetjes van vorig jaar die helemaal niet zulke grote kuiven hebben.

 

Op het land staat alleen nog de kool: early sprouting broccoli, rode boerenkool, rode kool en cavolo nero. Het zag er prima uit totdat de kalkoenen langskwamen, nu staan er nog een paar armzalige afgevreten stokjes!  Rechts de kas in de winterstand met bibberende citroenen en ander teer spul dat onze winters niet zonder hulp kan overleven. Het kacheltje, al zeker 15 jaar oud, doet het nog prima!

kool na bezoek kalkoenen k kas in winter

 

 

 

 

 

 

 

December 2014.

Omdat ik ineens mijn mooiste fokhaantje voor volgend jaar kwijt was en vermoedde dat hij ten prooi was gevallen aan een buizerd, heb ik een mooi Kuifhoenhaantje gevonden bij een kibo in Schagen. Hij is braaf maar wel angstig dus ik heb hem met een vriendin in een tentoonstellingskooi gezet. Kan hij veilig en boven het gepeupel de gang van zaken bekijken. Ondertussen heb ik mijn eigen haantje wel weer gevonden: hij zat vast in de haag in mijn kuikenwei. Ik hoorde de volgende ochtend het standaard gekraai van de hanen in hun nachthokken en ook gekraai uit de heg! Jippie, hij is weer terug. Nu verder met het samenstellen van de foktomen voor volgend jaar, altijd een leuk klusje. Hieronder de nieuwe aanwinst en de fortuinlijke haagbewoner. Nm kuifje kkareltje kuif 2014k

 

 

 

 

 

 

 

 

Met de kittens gaat het prima. Ze zijn inmiddels vlovrij en ingeënt. Henna maakt het leven zuur van de je-weet-wel-katers die we al hadden. Als ze nog enige waardigheid willen behouden zullen ze haar wat manieren moeten leren. Ze is een klein rood monstertje. Op 1 december komt standaard het kerstspul van zolder en wordt de boerderij aangekleed. Het ziet er erg gezellig uit en de katten vinden het ook eeeenig! Wij wensen onze lieve vaste klantjes hele fijne feestdagen en alle goeds voor 2015. kerst 2014 kerstengel

 

 

 

 

 

 

 

Ook slecht nieuws deze maand: de vogelgriep die alweer in enkele bio-industrie kippenbedrijven is uitgebroken. De smienten krijgen schuld, maar die bedrijven zijn volkomen gesloten (of horen dat te zijn?) dus hoe is dit mogelijk?? Wederom zijn er honderdduizenden kippen en kuikens vergast – met CO2 en dat is niet leuk maar wel zo goedkoop! Wat een zegen, die bio-industrie. Maar ja, kennelijk willen we dat toch met z’n allen want de meeste consumenten kopen deze  goedkope plofkip en schuur-eieren. Ook over de grens en dat is reden dat de politiek er niks aan doet. En straks weer klagen als de belastingen weer omhoog gaan, want als belastingbetaler betaal je wel mee aan deze uitbraak. Mensen, wordt toch eens wakker!

November 2014.

Twee dagen nadat we de 2 rode kittens hadden gevonden bleek er nog eentje te zijn. Ik heb haar eten gegeven en dacht haar later wel op te vangen maar toen was ze verdwenen. Twee weken later kwam ze op mijn stem af toen ik de kippen aan het verzorgen was, uit de kapschuur. Ook haar heb ik laten ontvlooien, ontwormen en geadopteerd. Zo’n koppie, die laat je toch niet aan haar lot over? Het wordt alweer vroeg donker en dus mogen de lampjes buiten weer aan. De lampjes van vorig jaar waren bijna allemaal stuk dus een ietsie pietsie overboord gegaan met een nieuw snoer met 240 ledlampjes (tja we hebben niet voor niets zonnepanelen…). Het is wel heeeeel sfeervol… Hannah nieuwe lampjes

 

 

 

 

 

 

 

 

Oktober 2014.

Lekker weer, eigenlijk een beetje saai. De kippen gaan doordat het zo warm is erg langzaam door de rui heen. We hebben eind deze maand zelfs (biologische) eieren moeten kopen! Dat is jaren geleden! Ondanks het gebrek aan eieren heeft de winkel toch goed gedraaid. Eind deze maand vond ik in het riet dat we hebben geoogst 2 beeldige rode kittens, goed verzorgd door hun moeder maar helemaal onder de vlooien en wurmen, dus die hebben we een goed tehuis geschonken bij de buurvrouw. Ook was er een trieste dag: BB, het hele aparte kipje is niet meer. Waarschijnlijk Marek, alhoewel er vanaf het begin iets niet in orde was met haar. Erg jammer. Als afscheid nogmaals haar  mooiste foto. wilde kittens                                              Brigitte Bardot k

 

 

 

 

 

 

 

September 2014.

Augustus bleek uiteindelijk redelijk nat en koud, september maakt dit weer goed. Het pluimvee is niet gecharmeerd van dit labiele weer, ze zitten in de rui en vinden kil weer niet fijn. De zwaluwen zijn vertrokken, ineens op 17 september was het stil in de stal en in de lucht. We hebben 19 nesten geteld met gemiddeld 4 jongen en ik heb er vast wel eentje vergeten. De notenoogst komt op gang, veel dikke hazelnoten en de eerste walnoten zijn al gevallen. Ik ben uitgenodigd om op 28 september een marktkraam te bestieren op de Duurzame Markt in Schagen, alleen al het plannen hiervan is dikke voorpret!

vlak voor vertrek k

 

 

 

 

 

 

 

Augustus 2014. Over de kuikens van dit jaar ben ik best te spreken. Er zitten mooie Araucana’s met toeven bij en Noordermeerders met kuif in wit en zwart. Dat belooft wat voor de toekomst. Inmiddels zijn er al 17 (!) nesten van de zwaluwen geteld in de stal en de kapschuur. Een absoluut record!  In de stal word ik regelmatig uitgescholden door ze, dat zullen wel nieuwe zijn. De oude bekende zwaluwen kennen mij, en weten dat ik geen kwaad in de zin heb, behalve af en toe een fotootje maken. Het weer is aan de warme kant, een beetje weinig regen maar ook niet of nauwelijks onweer, dus mij hoor je niet klagen. De oogst is tot nu toe prima, bendes komkommers, tomaten, de uien heb ik ook al binnen, de abrikozen waren heerlijk en de perziken en nectarines zijn al op. oogst augustus hennetjes 2014

 

 

 

 

 

 

 

Juli 2014.

In de haag rond de geitenweides hebben de kruisbessen prachtige en lekker zoete rode bessen, wij plukken wel een maaltje, de rest is voor vogels, egels en wie daar verder nog rondloopt. Ik heb er weer een heel bijzonder hennetje bij, Sheherazade is ze gedoopt want ik vind haar iets midden-oosters hebben. Het hooi is binnen, dus het feest kan beginnen. Nou, nog niet helemaal want het is te vochtig naar binnen gegaan. Ik moet dus vak voor vak de boel weer naar buiten brengen en in droog zonnig weer nadrogen. Het eerste vak is gedaan, nog 6 te gaan. Pffff…. sheherazade 2014k haag-oogst

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.