De Tuinen

Nuts- en Bloementuinen Hieronder gaan we nu eerst verder in Groningen, waar we bij het huis alleen weiland en grasvelden aantroffen, een paar mooie oude lindebomen, een hele grote rode beuk en een paar oude, onverzorgde struiken. Ook: brandnetels en honingzwam en taxuskever, oei oei oei! Voor de boerderij is een vijver gegraven met daaromheen veel kleurigheid van rozen, groenblijvende struiken tegen de herrie van het verkeer,  narcissen voor het voorjaarsgevoel en 2 kersappelboompjes voor kleur in het najaar. Voor de bouw van de kassen was veel grond geleverd die we in de kas niet nodig hadden en daarmee hebben we een extra verhoging gemaakt waar de planten op komen te staan want dit tuindeel ligt erg laag.  Het speelveld naast onze winkel is inmiddels omgetoverd tot een klein bongerdje met kersen- en pruimenboompjes, een moestuinbak en een vol terras met Dahlia’s, pioenen, mediterrane planten en een witte blauwe regen over het kwartelhok (nou ja, in de toekomst, hij moet nog even meters maken!)

vijver graven

vijver graven

toekomstige moestuin

toekomstige moestuin

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel planten hebben de traumatische verhuizing (uit de goede kleigrond gespit, tijden lang in een pot gestaan in een weer heel droge zomer en in de herfst gepoot in de zand/leemgrond) en eerste winter bewonderenswaardig goed doorstaan. De winter was kleddernat en dat vonden de nieuwe beukenhaagjes niet leuk en de naaldbomen in het voedselbos ook niet.  De pioenen daarentegen zijn prima aangeslagen en bloeien dit jaar (2020) al.

 

moestuin met nieuwe poort

moestuin met nieuwe poort

 

DSCF3040

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit terrasje is niet erg privé, maar dat komt wel goed, de Camellia’s zullen straks een mooie dichte haag vormen. Die kan ik nu eindelijk in de grond zetten na jarenlang in een pot te hebben geleefd, op de kleigrond doen ze het niet.  Net als Rhododendrons trouwens, die heb ik hier ook aangepoot. Heerlijk!           Het grote achtererf is toegankelijk voor alle vee dus daar staan voornamelijk planten hoog op tafels of hele vieze planten die niemand lust…. Wat dat precies zijn wordt nog onderzocht: lelies vinden de kalkoenen heerlijk, dus die zijn al naar de moes/pluktuin gegaan, Pelargoniums lust geloof ik helemaal niemand. Berberis wordt ook niet geapprecieerd. Kan ik me wel iets bij voorstellen.

Rhodo perk

Rhodo perk

DSCF3204

 

 

 

 

 

 

 

 

De linker foto is van het Rhododendron perk dat bij ons niet voor de boerderij kan liggen, daar is immers de vijver geplaatst, het zijn nog kleintjes maar wel hele mooie nl. Percy Wiseman. De Enkianthus wordt in de herfst verplaatst en de daglelie is daar ook tijdelijk geparkeerd totdat ik weet wie dat is, het etiket is niet meer leesbaar…. De rechter foto is van de grote bongerd met 2 oude appelbomen en de door mij aangeplante fruitbomen: de Swaluwhof-appel, Nashi-peren, kwee, moerbei, walnoten en pecanbomen. De laatste zijn ook een experiment, uit 2 biologische noten gezaaid.

We zijn nu een jaar verder en hebben veel geleerd. De schaduw van de grote bomen is lastig voor de rozen en Dahlia’s. Die doen het in de voortuin en moestuin niet geweldig. In de notenboomgaard is volop zon, dus daar is al een plukbed gemaakt voor Dahlia’s, eenjarigen en hele mooie narcissen. Ernaast ga ik ook een bed maken voor mijn rozen.

 

Hieronder nog foto’s uit Zuidermeer, onze vorige boerderij. Rondom de boerderij zijn diverse tuinen aangelegd met hun eigen functies. Op het erf zijn de bloemen- en pluktuinen met daarin rozen, dahlia’s en – voor de vogeltjes – struiken die in de zomer en  herfst bessen hebben. Hiervan maak ik het hele jaar bloemige stukjes in oude vaasjes of kannen voor het huis en de tuintafels.

                Ik houd enorm van de ouderwetse, geurende David Austin (of Engelse) rozen. Op de  foto hierboven staan o.a. Graham Thomas (gele achteraan) en English Garden naast de wit/gele Dahlia Polka. Inmiddels zijn erbij gekomen: Admired Miranda, William Morris (hieronder links) en Pat Austin (hieronder rechts). Ze geuren geweldig! Pat Austin William Morris               De winters zijn in Zuidermeer vaak streng, met heftige nachtvorst en vaak sneeuw. We hebben hier al meerdere malen een witte Kerst gehad. Sneeuw is niet erg, dat beschermt de planten juist. Wanneer echter na een natte periode ineens de vorst toeslaat kan je schade verwachten. In februari 2012 was dat wel heel erg het geval, we hebben – 23 graden vorst gehad, met als gevolg dode bomen en struiken, tot aan de grond toe zwarte rozen die gelukkig wel later uit de wortel uitliepen, ligusterhagen die helemaal bruin waren, sommige vaste planten zijn te zwaar beschadigd en niet meer teruggekomen.                 Prachtige koude plaatjes                                                                                                                              Waterdrieblad in bloei Inheemse waterplanten in de tonnen hebben de vorst overleefd, de waterlelies helaas niet. Gelukkig had ik wat stekken in een emmer in de kas gezet, en die zijn in het voorjaar weer prima opgekomen. (Zie ook Te Koop) De nutsfunctie van de tuinen is verder uitgewerkt in de bongerd waar naast een aantal oude fruitboomrassen en walnootbomen ook een moestuin is aangelegd, een klein kasje is geplaatst en een fruitkooi is gebouwd. In de kas kweek ik in het voorjaar alle gezaaide planten op en hier overwintert ook een groot aantal kwestbare planten, zoals de citrussen, olijven, lotussen, granaatappels en dergelijke.                 Mini komkommer in de kas                                                                                                                         Rijpende Bramley’s Seedling appels Al deze gewassen worden zonder kunstmest of chemicaliën of herbiciden opgekweekt. Wij zijn zuinig op ons land en werken met de natuur, niet tegen de natuur. Wel zo veilig, en lekker! Dit jaar hebben we voor het eerst soja (foto rechts) gezaaid, het koude weer deed ze niet goed: de planten waren letterlijk blauw van de kou, maar ze maken toch braaf peultjes! Hopelijk wordt het niet te gauw koud, dan kunnen we nog wat oogsten.                 De kersenboompjes (linksboven) staan prachtig te bloeien in mei. Nou maar hopen dat de vogels uit de kooi zullen blijven. Meer tuinfoto’s staan ook op www.bezoekmijntuin.nl van Groei en Bloei.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.