De Tuinen

Nuts- en Bloementuinen

Hieronder gaan we nu eerst verder in Groningen, waar we bij het huis alleen weiland en grasvelden aantroffen, een paar mooie oude lindebomen, een hele grote rode beuk en een paar oude, onverzorgde struiken. Ook: brandnetels en honingzwam en taxuskever, oei oei oei! Voor de boerderij is een vijver gegraven met daaromheen veel kleurigheid van rozen, groenblijvende struiken tegen de herrie van het verkeer,  narcissen voor het voorjaarsgevoel en een japanse esdoorn voor kleur in het najaar. Voor de bouw van de kassen was veel grond geleverd die we in de kas niet nodig hadden en daarmee hebben we een extra verhoging gemaakt waar de planten op komen te staan want dit tuindeel ligt erg laag.  Het speelveld naast onze winkel is inmiddels omgetoverd tot een klein bongerdje met bessenstruiken, een moestuinbak en een vol terras met Dahlia’s, pioenen, mediterrane planten en een witte blauwe regen over het kwartelhok (nou ja, in de toekomst, hij moet nog even meters maken!)

vijver graven

vijver graven

toekomstige moestuin

toekomstige moestuin

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorjaar 2021

De moestuinbak is er inmiddels maar omdat dit tuindeel weliswaar op het zuiden ligt maar erg veel schaduw krijgt van de buur-bomen heb ik de pruimenboompjes inmiddels verplaatst naar de grote boomgaard waar ook de pioenen, Dahlia’s, rozen en plukbloemen het beter zullen doen. Dit is een winterfoto: die malle witte toestanden zijn bubbelfolie om de stamrozen te beschermen tegen die harde vorst, we hebben een week lang -10 gehad. DSCF3273 moestuinbak

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel planten hebben de traumatische verhuizing (uit de goede kleigrond gespit, tijden lang in een pot gestaan in een weer heel droge zomer en in de herfst gepoot in de zand/leemgrond) en eerste winter bewonderenswaardig goed doorstaan. De winter was kleddernat en dat vonden de nieuwe beukenhaagjes niet leuk en de naaldbomen in het voedselbos ook niet.  De pioenen daarentegen zijn prima aangeslagen en bloeien dit jaar (2020) al.

 

 

 

 

moestuin met nieuwe poort

moestuin met nieuwe poort

DSCF3040

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit terrasje is niet erg privé, maar dat komt wel goed, de Camellia’s zullen straks een mooie dichte haag vormen. Die kan ik nu eindelijk in de grond zetten na jarenlang in een pot te hebben geleefd, op de kleigrond doen ze het niet.  Net als Rhododendrons trouwens, die heb ik hier ook aangepoot. Heerlijk!           Het grote achtererf is toegankelijk voor alle vee dus daar staan voornamelijk planten hoog op tafels of hele vieze planten die niemand lust…. Wat dat precies zijn wordt nog onderzocht: lelies vinden de kalkoenen heerlijk, dus die zijn al naar de moes/pluktuin gegaan, Pelargoniums lust geloof ik helemaal niemand. Berberis wordt ook niet geapprecieerd. Kan ik me wel iets bij voorstellen.

Rhodo perk

Rhodo perk

DSCF3204

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De linker foto is van het Rhododendron perk dat bij ons niet voor de boerderij kan liggen, daar is immers de vijver geplaatst, het zijn nog kleintjes maar wel hele mooie nl. Percy Wiseman. De Enkianthus wordt in de herfst verplaatst en de daglelie is daar ook tijdelijk geparkeerd totdat ik weet wie dat is, het etiket is niet meer leesbaar…. De rechter foto is van de grote bongerd met 2 oude appelbomen en de door mij aangeplante fruitbomen: de Swaluwhof-appel, Nashi-peren, kwee, moerbei, walnoten en pecanbomen. De laatste zijn ook een experiment, uit 2 biologische noten gezaaid. We zijn nu een jaar verder en hebben veel geleerd. De schaduw van de grote bomen is lastig voor de rozen en Dahlia’s. Die doen het in de voortuin en moestuin niet geweldig. In de notenboomgaard is volop zon, dus daar is al een plukbed gemaakt voor Dahlia’s, eenjarigen en hele mooie narcissen. Ernaast ga ik ook een bed maken voor mijn rozen.

 

 

 

Ons bedrijf staat ook op www.bezoekmijntuin.nl van Groei en Bloei.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.