De Tuinen

Nuts- en Bloementuinen

Rondom de boerderij zijn diverse tuinen aangelegd met hun eigen functies.

Op het erf zijn de bloemen- en pluktuinen met daarin rozen, dahlia’s en – voor de vogeltjes – struiken die in de zomer en  herfst bessen hebben. Hiervan maak ik het hele jaar bloemige stukjes in oude vaasjes of kannen voor het huis en de tuintafels.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik houd enorm van de ouderwetse, geurende David Austin (of Engelse) rozen. Op de  foto hierboven staan o.a. Graham Thomas (gele achteraan) en English Garden naast de wit/gele Dahlia Polka. Inmiddels zijn erbij gekomen: Admired Miranda, William Morris (hieronder links) en Pat Austin (hieronder rechts). Ze geuren geweldig!

Pat Austin

William Morris

 

 

 

 

 

 

 

De winters zijn in Zuidermeer vaak streng, met heftige nachtvorst en vaak sneeuw. We hebben hier al meerdere malen een witte Kerst gehad. Sneeuw is niet erg, dat beschermt de planten juist. Wanneer echter na een natte periode ineens de vorst toeslaat kan je schade verwachten. In februari 2012 was dat wel heel erg het geval, we hebben – 23 graden vorst gehad, met als gevolg dode bomen en struiken, tot aan de grond toe zwarte rozen die gelukkig wel later uit de wortel uitliepen, ligusterhagen die helemaal bruin waren, sommige vaste planten zijn te zwaar beschadigd en niet meer teruggekomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prachtige koude plaatjes                                                                                                                              Waterdrieblad in bloei

Inheemse waterplanten in de tonnen hebben de vorst overleefd, de waterlelies helaas niet. Gelukkig had ik wat stekken in een emmer in de kas gezet, en die zijn in het voorjaar weer prima opgekomen. (Zie ook Te Koop)

De nutsfunctie van de tuinen is verder uitgewerkt in de bongerd waar naast een aantal oude fruitboomrassen en walnootbomen ook een moestuin is aangelegd, een klein kasje is geplaatst en een fruitkooi is gebouwd. In de kas kweek ik in het voorjaar alle gezaaide planten op en hier overwintert ook een groot aantal kwestbare planten, zoals de citrussen, olijven, lotussen, granaatappels en dergelijke.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mini komkommer in de kas                                                                                                                         Rijpende Bramley’s Seedling appels

Al deze gewassen worden zonder kunstmest of chemicaliën of herbiciden opgekweekt. Wij zijn zuinig op ons land en werken met de natuur, niet tegen de natuur. Wel zo veilig, en lekker!

Dit jaar hebben we voor het eerst soja (foto rechts) gezaaid, het koude weer deed ze niet goed: de planten waren letterlijk blauw van de kou, maar ze maken toch braaf peultjes! Hopelijk wordt het niet te gauw koud, dan kunnen we nog wat oogsten.

 

 

 

 

 

 

 

 

De kersenboompjes (linksboven) staan prachtig te bloeien in mei. Nou maar hopen dat de vogels uit de kooi zullen blijven.

Meer tuinfoto’s staan ook op www.bezoekmijntuin.nl van Groei en Bloei.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.