De Kalkoenen en de Kwartels

De Kalkoenen

 

Om de kippen te beschermen tegen de buizerds hebben we eerst parelhoenders geïntroduceerd en daar zijn een paar jaar later de kalkoenen bijgekomen. Samen nemen ze deze taak serieus en hebben we geen aanvallen met dodelijke afloop meer meegemaakt bij de kippetjes. Succes dus!

Hier in Groningen is blackhead (een gevreesde kalkoenenziekte) een groot probleem. De hennen zijn er allemaal aan overleden en een paar weken geleden de oude Norfolk haan ook. Hij wel 10 jaar oud geworden, wat natuurlijk toch bijzonder is. Ik heb een tip gekregen dat brandnetel zou werken tegen deze vreselijke ziekte, dat ben ik nu aan het uitproberen bij de laatste Ronquieres-haan. Wordt vervolgd. Als hij inderdaad beter wordt ga ik volgend jaar wel weer op zoek naar mooie dames voor hem. Zo niet, dan stoppen we met de kalkoenen.

Dat zou zo jammer zijn, want wat zijn ze leuk,  zo gezellig en nieuwsgierig! Ze lopen je als hondjes achterna, helpen met wieden (denken zij, ik denk daar heel anders over) en  komen naast je zitten op de bank.  Ze vliegen zonder enig probleem naar de hanenbalken in de stal, maar hebben vervolgens hoogtevrees en durven er niet meer af tot ze de volgende dag erg hongerig zijn. Hele gekke vogels!

Ze hebben een enorm breed gala aan geluiden die ze voortbrengen afhankelijk van hun humeur of van de toestand op dat moment, van zacht gekoer tot hard krijsen om te waarschuwen dat er onraad is, zoals een buizerd in de lucht.

kalkoentjes 2014k

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier zijn ze pas 7 maanden oud!                                                                                               Kuikens 2014

In 2014 hebben we eieren uitgebroed van ze, en ach wat zijn die kleintjes grappig! En wat groeien ze ze snel! Overigens leggen ze flink veel eieren, die ook erg lekker zijn als frittata’s, om mee te bakken en zelfs als spiegelei op de boterham…

Ronquières, eindelijk.

Nadat ze al een tiental jaren op mijn verlanglijstje stonden heb ik ze nu, zomer 2016 kunnen vinden. Eerst 2 geelschouder dametjes uit Brabant, vervolgens broedeieren van hermelijnkleurige Ronquières uit Twente, ja je moet er wel wat voor over hebben! De eieren waren van oktober, wat een brave hen, en zijn 23 oktober uitgekomen. Ik hoop een haan en een hen, we zullen zien.

Geelschouder Ronquières van mei 2016

Geelschouder Ronquières van mei 2016

 

Hermelijn Ronquières van oktober 2016

Hermelijn Ronquières van oktober 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Ronquieres zijn er nog steeds in 2020 en de Norfolk haan ook nog, alhoewel die dus al 10 jaar oud is en daarmee hoog bejaard. Hij pronkt nog iedere dag maar is voor de fokkerij niet meer inzetbaar helaas. De kalkoenen krijgen hier een echt bos, dat zijn we aan het aanplanten, vinden ze vast geweldig leuk! Ze hebben hier in elk geval nog meer de ruimte dan in Zuidermeer.

De Kwartels

 

De kwartels zijn het andere eind van het spectrum, piepklein, soms wat zenuwachtig, mooi getekend en ze leggen als mussen. Wat een lekkere en mooie eitjes!  Van mijn zusje uit Duitsland had ik wat eitjes meegekregen (voor over de sla) en die heb ik in de broedmachine gelegd – zij had tenslotte een (fanatieke) haan bij haar hennetjes. En na 17 dagen was hier het resultaat: 4 knikkertjes met pootjes, echte nestvlieders, helemaal dottig. Voor de bloedverversing heb ik later nog een vreemde haan en 2 hennetjes gekocht en de hanen bij de niet-eigen hennetjes gezet.

kwartels 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Celadon-kwartels

In Groningen zijn we een nieuw kwartelproject begonnen: de Celadonnetjes zijn gearriveerd: bruinige kwartels die blauwe eitjes leggen. Past helemaal in ons stramien! Deze zijn nog niet volbloed, maar er komen er nog meer.  Ze kwamen als eendagskuikens begin mei 2020 en begin juni zijn het al volwassen getekende vogeltjes waarvan er 1 kraait en de dames leggen al na krap 2 maanden…

 

Celadonkwartels

Celadonkwartels

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.