De Kalkoenen en de Kwartels

De Kalkoenen

 

Om de kippen te beschermen tegen de buizerds hebben we eerst parelhoenders geïntroduceerd en daar zijn een paar jaar later de kalkoenen bijgekomen. Samen nemen ze deze taak serieus en hebben we geen aanvallen met dodelijke afloop meer meegemaakt bij de kippetjes. Succes dus!

Ik ben erg gek op de Ronquieres-kalkoenen, beeldschoon zijn ze maar ik heb ze tot nu toe nog niet kunnen krijgen, helaas. Van een vriendin mocht ik wat kalkoeneieren uitbroeden en daaruit kwam mijn stelletje: bruine, zwarte en bronskleurige dames en een heer. Die haan hebben we geruild voor een andere zodat we wanneer we eventueel verder zouden fokken een onverwante haan zouden hebben.

In het late voorjaar van 2011 zijn de eieren van de kalkoenen uitgekomen.  Er lopen dus ook mooie  kalkoenen in de boomgaard, om het gras kort te houden, het valfruit op te eten en ons te verlossen van schadelijke insecten zonder dat ze een puinhoop maken van de nieuwe poel, zoals de ganzen dat doen. Wat zijn ze leuk, ja inderdaad niet mooi, maar zo gezellig en nieuwsgierig! Ze lopen je als hondjes achterna, helpen met wieden (denken zij, ik denk daar heel anders over) en  komen naast je zitten op de bank.  Ze vliegen zonder enig probleem naar de hanenbalken in de stal, maar hebben vervolgens hoogtevrees en durven er niet meer af tot ze de volgende dag erg hongerig zijn. Hele gekke vogels!

Ze hebben een enorm breed gala aan geluiden die ze voortbrengen afhankelijk van hun humeur of van de toestand op dat moment, van zacht gekoer tot hard krijsen om te waarschuwen dat er onraad is, zoals een buizerd in de lucht.

kalkoentjes 2014k

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier zijn ze pas 7 maanden oud!                                                                                               Kuikens 2014

In 2014 hebben we eieren uitgebroed van ze, en ach wat zijn die kleintjes grappig! En wat groeien ze ze snel! Overigens leggen ze flink veel eieren, die ook erg lekker zijn als frittata’s, om mee te bakken en zelfs als spiegelei op de boterham…

Ronquières, eindelijk.

Nadat ze al een tiental jaren op mijn verlanglijstje stonden heb ik ze nu, zomer 2016 kunnen vinden. Eerst 2 geelschouder dametjes uit Brabant, vervolgens broedeieren van hermelijnkleurige Ronquières uit Twente, ja je moet er wel wat voor over hebben! De eieren waren van oktober, wat een brave hen, en zijn 23 oktober uitgekomen. Ik hoop een haan en een hen, we zullen zien.

Geelschouder Ronquières van mei 2016

Geelschouder Ronquières van mei 2016

 

Hermelijn Ronquières van oktober 2016

Hermelijn Ronquières van oktober 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Ronquieres zijn er nog steeds in 2020 en de Norfolk haan ook nog, alhoewel die dus al 10 jaar oud is en daarmee hoog bejaard. Hij pronkt nog iedere dag maar is voor de fokkerij niet meer inzetbaar helaas. De kalkoenen krijgen hier een echt bos, dat zijn we aan het aanplanten, vinden ze vast geweldig leuk! Ze hebben hier in elk geval nog meer de ruimte dan in Zuidermeer.

De Kwartels

 

De kwartels zijn het andere eind van het spectrum, piepklein, soms wat zenuwachtig, mooi getekend en ze leggen als mussen. Wat een lekkere en mooie eitjes!  Van mijn zusje uit Duitsland had ik wat eitjes meegekregen (voor over de sla) en die heb ik in de broedmachine gelegd – zij had tenslotte een (fanatieke) haan bij haar hennetjes. En na 17 dagen was hier het resultaat: 4 knikkertjes met pootjes, echte nestvlieders, helemaal dottig. Voor de bloedverversing heb ik later nog een vreemde haan en 2 hennetjes gekocht en de hanen bij de niet-eigen hennetjes gezet.

kwartels 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

Celadon-kwartels

In Groningen zijn we een nieuw kwartelproject begonnen: de Celadonnetjes zijn gearriveerd: bruinige kwartels die blauwe eitjes leggen. Past helemaal in ons stramien! Deze zijn nog niet volbloed, maar er komen er nog meer.  Ze kwamen als eendagskuikens begin mei 2020 en begin juni zijn het al volwassen getekende vogeltjes waarvan er 1 kraait….

 

Celadonkwartels

Celadonkwartels

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.