De Geiten van de Swaluwhof

Toggenburger- en Nubische Geiten

Wij hebben doelbewust gekozen voor het Nubische ras vanwege het aanhankelijke karakter en de trotse houding van de dieren, alhoewel dit ras zeker niet het makkelijkst is om te houden. Daarnaast wordt gekruist met Toggenburgergeiten, die makkelijk aflammeren en sterk zijn. De dieren zijn zeer ruim gestald en worden, zolang het weer dat toelaat, buiten geweid.

In tegenstelling tot de geiten in de vee- industrie die in hun korte leventje nooit meer buiten komen, zijn kwaliteit en dierenwelzijn voor ons dus van het grootste belang. De geiten zijn bij ons nog echt geit en hebben alle ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Van hun heerlijke melk maken we yoghurt en diverse kaassoorten, voor eigen gebruik en voor onze groeiende familie- en vriendenkring.

Er worden niet ieder jaar lammetjes geboren, het opfokken van de kleintjes om ze later aan de slager te moeten verkopen vinden wij een kwalijke zaak. De lammeren worden bij de moeder grootgebracht en er gaan bij ons nooit dieren naar de veehandel.

 

De Kruisingen

Door het kruisen van de Nubische geiten met de Toggenburgers zijn de beste kwaliteiten van de beide rassen met elkaar verbonden. De nakomelingen van deze kruisingen hebben komische oortjes en het zachte karakter van de Nubische geiten en de stevigheid van de Toggenburgers. Het lange haar hebben ze van de Toggenburger-stammoeder meegekregen; in de zomer beschermt het ze tegen de zon en enigszins tegen de vliegen en in de winter houdt het ze warm. Dat is in onze grote stal (voorheen woonden hier 150 geiten) geen overbodige luxe.

De geiten staan van de lente tot de herfst overdag op de weide, en worden bijgevoerd met uitsluitend plantaardige krachtvoerbrok en natuurlijk veel hooi dat wij zelf produceren van ons eigen land. We passen een beweidingsschema toe waarbij de geiten eerst op het kleinere weitje staan terwijl de grote weide t.z.t. wordt gemaaid en gehooid. Daarna gaan de geiten naar de grote weide en wordt de kleinere weide indien nodig gemaaid en vervolgens mogen de ganzen het gras kort houden en het onkruid kortwieken.

In de winter staan de geiten overdag op het achtererf, waar ze de fijne twijgen eten van de wilgen die wij elk jaar knotten. Dan krijgen de ganzen de beschikking over beide weides. Die blijven zo in goede conditie en de geiten hebben geen last van wormen.

Waarschijnlijk hebben we in de herfst één of twee geitjes te koop, voor een goed tehuis uiteraard, niet voor handelaars.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.